Cxense Display

Gør DJS.dk personlig
med "MIT DJS"!

Læs mere eller se funktionen her
X

Ny bolig

  • Tre fuglehuse på række

Drømmer du om at få din egen bolig, så har du forskellige muligheder. På de forskellige boligtyper er der stor forskel i prisen. Jo større by man ønsker at bosætte sig i, desto højere er prisen som regel. Nedenfor omtales de mest almindelige typer af boliger, såvel ejer- som lejeboliger.

Ungdomsboliger

Ungdomsboliger er et tilbud til unge under uddannelse og unge med et særligt behov for en bolig. Det kan være en ungdomsbolig enten i en selvejende ungdomsboliginstitution (typisk kollegier) eller i det almene boligbyggeri, de såkaldte almene ungdomsboliger.

I visse af de selvejende ungdomsinstitutioner er det kun unge under uddannelse, der kan få tildelt en ungdomsbolig. Udlejning sker efter regler, der tager hensyn til beboernes uddannelsesmæssige, økonomiske og sociale forhold.

Universitetsbyernes boligformidling:

Hvad angår de selvejende ungdomsboliger kan man i "universitetsbyerne" kontakte:

  • København: Centralindstillingsudvalget (CIU) eller Polyteknisk Kollegiebyggeselskab
  • Roskilde: RIU - Roskilde
  • Odense: Kollegieboligselskabet
  • Esbjerg: Esbjerg Kollegieforening
  • Århus: Kollegiekontoret i Århus
  • Ålborg: AKU-Aalborg

Flere oplysninger:

Du kan få oplysninger og ansøge om ungdomsbolig og kollegieværelser på www.ungdomsboliger.dk Kommunen eller uddannelsesstedet kan desuden oplyse, om der findes ungdomsboliger i det område, du vil flytte til.

Andelsbolig

Hvis du køber en andelsbolig, køber du hverken mursten eller jord. Det, du køber, er et andelsbevis, som giver brugsret til en bestemt lejlighed. I andelsboligen er fællesskabet mere omfattende end i ejerlejlighedsforeningen, og det er vigtigt at gøre sig klart, at det er flertallet af andelshaverne, der bestemmer. Den bygning, andelslejligheden ligger i, ejes af andelsboligforeningen.

Lån + månedlig husleje

Udover at betale til det lån, du eventuelt optager for at købe andelsbeviset, er det vigtigt at være opmærksom på, at du også skal betale husleje til andelsboligforeningen for at bruge andelslejligheden. Hvis du vil sælge din andelsbolig, kan du ikke frit bestemme prisen. I lovgivningen er der nemlig fastsat særlige regler om prisfastsættelsen ved salg. Når du køber en andelsbolig, er det meget vigtigt at gennemgå andelsboligforeningens vedtægter, generalforsamlingsreferater og regnskaber.

Ejerbolig

En ejerbolig en bolig, som du køber og ejer. Den mest almindelige boligtype er parcelhuset/villaen, hvor der som regel hører en større eller mindre grund til. Er det en ejerlejlighed, du køber, er det, som navnet siger, en lejlighed, du selv ejer. Den bygning, ejerlejligheden ligger i, er fælles ejendom for alle de, der ejer en ejerlejlighed i ejendommen. Det samme gælder den grund, der hører til bygningen. Som ejer af en ejerlejlighed skal du deltage i betalingen af de såkaldte fællesudgifter.

Fællesudgifter og ejerforening

Fordelingen af fællesudgifterne afhænger som regel af ejerlejlighedens størrelse. Ejerne af lejlighederne i en ejendom er organiseret i en ejerforening. Ejerforeningens vedtægter regulerer, hvilke rettigheder og pligter du har som ejer. Én gang om året holder ejerforeningen generalforsamling, og her drøftes foreningens forhold, regnskabet godkendes og det kommende års budget for ejendommens fælles driftsudgifter vedtages. Ejerforeningens generalforsamling kan også beslutte, at den bygning, ejerlejligheden ligger i, skal renoveres, f.eks. have nye vinduer, altaner eller lignende. Sådanne udgifter skal du som ejer af en ejerlejlighed deltage i betalingen af, og du skal være opmærksom på, at disse udgifter kan være ganske store.

Få gode råd i sparekassen

Når det gælder bolig, er det altid en god ide at tage sparekassen med på råd. Vi kan hjælpe dig med beslutninger og oversigter, så du ved, hvor du står økonomisk.

Den Jyske Sparekasse A/S Borgergade 3
7200 Grindsted
Tlf. +45 76 72 09 99

djs@djs.dk
CVR nr. 39178443
Swift: JYSPDK2G Find din rådgiver her
Kort om os

At være nærværende forpligter på mange måder. Det handler først og fremmest om mennesker. Om den personlige kontakt mellem dig som kunde og os som din rådgiver.


Den lovbestemte tilsynsmyndighed er Finanstilsynet
Redegørelser fra Finanstilsynet


Cookie- og privatlivspolitik

Rådgiver Filial
 

Feedback

Støder du på fejl, eller fandt du ikke det, du kom efter, så giv os et tip!

Feedback

Har du idéer til, hvordan hjemmesiden kan blive bedre, så skriv en kommentar her på hjemmesiden.

Ønsker du at som din rådgiver i ”MIT DJS”?