Skal dit barn flyve fra reden?

Mange forældre har oplevet, at det er svært at finde en egnet lejlighed, når familiens unge skal i gang med et videregående studium i en af landets større byer.

Se filmen, der kort forklarer mulighederne og fordelene ved et forældrekøb.

At købe en bolig til sit barn er egentlig ikke så kompliceret, som det måske kan lyde. Et forældrekøb betyder faktisk, at du køber en ekstra bolig til dig selv, som du så udlejer til dit barn.

Trygge rammer for dit barn og fornuftig husleje

Et forældrekøb kan være med til at skabe stabile og trygge rammer for dit barn, der starter et nyt kapitel af sit liv. Når dit barn lejer en bolig af dig, er der også mulighed for at få boligsikring – som er en støtte fra det offentlige. Er boligen stor nok, kan dit barn fremleje et værelse til en ven eller studiekammerat.

Når du skal låne penge til et forældrekøb

På samme måde som, når du køber boligen til dig selv, kan du fx finansiere en forældrekøbsbolig med et realkreditlån - ligesom det også er muligt at bruge eventuel friværdi i din egen bolig, eller hvis du har en opsparing. Finansieringen af forældrekøbet kan altså sammensættes på flere måder. 

Skattemæssige forhold og regler

Der kan være forskellige skattemæssige fordele ved et forældrekøb afhængig af den ordning, du vælger. Der er tre muligheder at vælge imellem: virksomhedsskatteordningen, kapitalafkastordningen og personskatteordningen. Tal med en revisor om mulighederne, så I sammen kan finde den løsning, der passer bedst til din økonomi.

Når boligen skal sælges, skal du være opmærksom på, at du bliver beskattet af en eventuel fortjeneste, hvis den er steget i værdi, fordi du ikke selv har boet i boligen. Du kan også vælge at sælge den til dit barn til 15% under den offentlige vurdering.

Tag sparekassen med på råd

Overvejer du at købe en bolig til dit barn? Så tag os med på råd – også før du har fundet boligen. Så kan vi sammen finde den løsning, der passer bedst til dig og dit barn. På baggrund af Den Jyske Sparekasses økonomiberegninger kan vi tilbyde realkreditbelåning i Totalkredit og evt. efterfinansiering på nærmere aftalte vilkår.

Gode råd om forældrekøb

  • Undersøg om du må leje boligen ud
  • Lav en skriftlig lejekontrakt og fastsæt huslejen efter markedslejen og i forhold til huslejenævnets bestemmelser
  • Få hjælp af en revisor til, hvilken skatteordning, der er mest fordelagtig for dig
  • Aftal på forhånd, hvem der skal stå for vedligeholdelse af boligen
  • Få hjælp af din rådgiver til, hvordan finansieringen sammensættes
  • Overvej den økonomiske risiko