14.09.2020

Indefrosne feriepenge 

Skal du have dem udbetalt?

Fra oktober 2020 har du som lønmodtager mulighed for at få udbetalt tre af dine i alt fem ugers feriepenge, som blev indefrosset med den nye ferielov.

Men skal du vælge at få dem udbetalt eller lade dem stå, indtil du skal på folkepension, så du har lidt flere penge, når den tid kommer? Det er sikkert en overvejelse, som mange danskere gør sig i denne tid.

Det skal du være opmærksom på

De indefrosne feriepenge beskattes som almindelig lønindkomst. Det betyder, at er du tæt på grænsen for topskat eller betaler du topskat i forvejen, så vil det være en god idé at overveje at vente med udbetalingen af feriepengene. Især hvis ikke du forventer at skulle betale topskat i det år, hvor du går på folkepension.

Du bliver ikke modregnet i eventuelle offentlige ydelser, som for eksempel folkepension, kontanthjælp, boligstøtte eller efterløn.

Modtager du ydelser, som bliver beregnet i forhold til din formue, som for eksempel ældrecheck, helbredstillæg eller kontanthjælp, så skal du selv indberette de ekstra feriepenge, hvis din formue dermed overstiger formuegrænsen. Til og med 2022 vil feriepengene ikke blive modregnet i dine offentlige ydelser. Du skal derfor indberette de ekstra feriepenge til skattestyrelsen inden udgangen af 2022 - herefter tælles al formue igen med i din formueopgørelse.

Hvad skal pengene bruges på?

Vælger du at få pengene udbetalt, er der mange fornuftige måder at bruge dem på. Formålet med at frigive de indefrosne feriepenge er at få gang i dansk økonomi ved at give danskerne flere penge til forbrug.

Det er jo helt dit eget valg, hvad du ønsker at bruge dem på. Vi har herunder listet nogle økonomiske fornuftige muligheder:

 • Energiforbedringer på din bolig i form af isolering, nye vinduer, solceller, udskiftning af oliefyr eller lign. Læs mere om DJS Klimalån til energiforbedringer her.
 • Renovering af din bolig – det kunne eksempelvis være et nyt køkken eller bad med et DJS Prioritetslån
 • Ny miljøvenlig bil. Den Jyske Sparekasse tilbyder en attraktiv rente på DJS Grønt billån
 • Ekstra afdrag på dyrt forrentet lån som eksempelvis et forbrugslån
 • Indskud på en Aldersopsparing, Ratepension eller Livrente.
 • Investering af pengene med en Aktiesparekonto, som har en lavere beskatning end traditionel investering i aktier

Sådan får du dine penge udbetalt

Du kan nu ansøge om at få dine tre ugers indefrosne feriepenge udbetalt:

Udbetalingen vil ske til din NemKonto.

Vælger du ikke at få pengene udbetalt

Ønsker du ikke at få pengene nu, kan du først få dem udbetalt ved folkepensionsalderen – medmindre du selv søger om udbetaling i forbindelse med, at du:

 • går på førtidspension eller seniorpension
 • får efterløn
 • får tilkendt fleksydelse
 • får udbetalt alderspension, der er oprettet som led i et ansættelsesforhold
 • har varigt ophold i udlandet.

Spørgsmål?

Er du tvivl om, hvordan du får mest ud af pengene – eller har du spørgsmål i øvrigt, så er du meget velkommen til at kontakte din rådgiver.